Prof Dr Saim Yılmaz
"Variste standart tedavi artık cerrahi dışı yöntemlerdir"
Varis hastalarında, altta yatan venöz yetmezlik varsa, önce endovenöz lazer, radyofekans, MOCA vs gibi tedavilerle venöz yetmezlik giderilir, sonra da varislerin kendisi tedavi edilir. Eğer hastada venöz yetmezlik yoksa, o zaman direkt olarak varislerin tedavisine geçilmelidir.
Varislerin kendisinin tedavisinde dünyada en sık kullanılan yöntem skleroterapidir. Skleroterapi, özel iğnelerle varislerin içine tahrip edici bazı ilaçlar enjekte edilerek varislerin zamanla büzüşerek küçülmelerini ve kaybolmalarını sağlamaktır. Skleroterapide kullanılan sıvı ilaç, eğer hava ile karıştırılırsa, bir deterjan gibi köpürür ve damar duvarına daha etkili olur. Bu şekilde ilaç köpürtülerek yapılan skleroterapiye "köpük skleroterapisi" ya da halk arasındaki yaygın kullanımıyla "köpük tedavisi" adı verilir.
Skleroterapi, çok küçük varislerde ve kılcal varislerde, saç teli kadar ince iğnelerle büyüteç altında yapılmalıdır. Bu tür skleroterapiye "mikroskleroterapi" adı verilir. Mikroskleroterapi, deneyimli ellerde doğru ve dikkatli bir şekilde uygulanırsa, küçük-kılcal varislerde son derece etkili bir tedavi şeklidir, ancak sonuçları işlemi uygulayan hekime çok bağımlıdır. Kılcal varislerde, güzellik merkezlerinde uygulanan yüzeyel (transdermal) lazer tedavisi genellikle daha az etkili ve daha çok ağrılı bir tedavidir, ancak mikroskleroterapiye uygun olmayan çok küçük kılcal varislerde önerilebilir.
Skleroterapi genellikle küçük ve orta büyüklükte varislerin tedavisinde idealdir. Damar çapı arttıkça, skleroterapinin etkinliği azalır ve iyileşme zamanı çok uzar. Eğer çapı 5-6 mm den daha büyük varislere skleroterapi yapılırsa, bu damarlar çok uzun süre sert ve koyu olarak kalabilir. Bu sertlik ve koyuluk bazen 1-2 yıl sürebilir ve hastayı rahatsız edebilir. Bu nedenle, büyük varislerde tek başına skleroterapi önerilmez. Bu tür varislerde ideal tedavi miniflebektomidir. Miniflebektomi, büyük varislerin ciltte açılan iğne deliklerinden dışarı alınmasıdır. Bu işlem, lokal anestezi altında yapılır, kesi yada dikiş kullanılmaz ve ciltte herhangi bir iz oluşmaz.
Sonuç olarak, varislerin tedavi yöntemleri çeşitlidir ve bazen birden fazla yöntemi kullanmak gerekebilir. Hangi hastada hangi yöntemin hangi sırayla uygulanacağı, tüm tanı ve tedavi yöntemlerini bilen ve uygulayan uzman hekimler tarafından belirlenmelidir.