Prof Dr Saim Yılmaz
"Variste Tanı, Tedavi ve Takip aynı hekim tarafından yapılmalıdır"
Varisleriniz için tedavi kararı almanız önemli bir adımdır. Aşağıda, tedavi öncesi nelere dikkat etmeniz gerektiği anlatılmıştır.
1. Varis çorabı alınız: Tedaviden sonra bir süre varis çorabı giymelisiniz. Çorabı tedaviden önce almanız ve tedaviye gelirken yanınızda getirmeniz önerilir. Bunu yapmak istemezseniz, merkezimizde tedavi öncesi bacak ölçünüz alınarak varis çorabınız getirtilebilir. Vajinal varisleri olan hastalarımızın, tedaviden önce kendilerine uygun bir tayt külot almaları ve getirmeleri gereklidir. Varis çorabı, tedaviden hemen sonra, siz henüz masadan kalkmadan giydirilecektir.
Varis çorabı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar
2. Kan sulandırıcı ilaçlarınızı kesiniz: Özellikle büyük varis tedavilerinde, aspirin, plavix, coumadin gibi kan sulandırıcı ilaçların yaklaşık bir hafta önceden kesilmesi gerekir. Ancak, bu ilaçların alınması mutlaka gerekliyse, tedavi gününe kadar vereceğimiz bazı iğneleri kullanabilirsiniz. Eğer varisleriniz için miniflebektomi yapılmayacaksa, kan sulandırıcı ilaçlarınızı kesmeden de tedavinizi yapabiliriz. Kılcal varis tedavilerinde, kan sulandırıcı ilaçları kesmeniz şart değildir. Kan sulandırıcı kullanan hastalarımızın tedaviden önce bize danışmalarını öneriyoruz.
3. İlaç allerjiniz varsa belirtiniz: Varis tedavisi sırasında lokal anestezik ve skleroterapi ilaçları kullanılacaktır. İşlemden sonra da, ağrı kesici parasetamol (parol, tamol, minoset gibi) ve yangı giderici (voltaren, dikloron, majezik, arveles gibi) ilaçlarla Augmentin gibi bazı antibiyotikler verilebilir. Bu tür ilaçlara karşı bilinen şiddetli bir allerjiniz varsa lütfen bizi bilgilendiriniz.
4. Tüylerinizi temizleyiniz. Özellikle erkek hastalarımızın tedaviden önce bacaklarındaki tüyleri temizlemeleri gerekir. Bu temizlik traş makineleri ya da jiletle yapılabilir, ancak cildi tahriş etmemeye dikkat edilmelidir. Temizlik işleminin tedaviden birkaç gün önce yapılması daha uygun olacaktır.
5. Yedek külot getiriniz. Varis tedavileri genellikle kasık bölgesini de içine aldığından, iç çamaşırınızın boxer şort şeklinde değil klasik külot tipinde ve kasıkları açıkta bırakacak şekilde mümkün olduğu kadar kısa olması gerekir. İç çamaşırınız işlem sırasında dezenfektanlarla temas edebileceğinden, tedaviye gelirken yedek bir külot getirmenizi öneririz.
6. Tedaviye tok gelebilirsiniz: Varis tedavilerimizde genel ve spinal anestezi kullanmadığımızdan, tedaviye gelirken aç olmanız gerekmez. Hatta, bazı tedaviler 2-3 saat sürebildiğinden, gelmeden 1 saat önce birşeyler yemenizi öneririz.
7. Yanınızda bir kişi getiriniz: Kılcal varis tedavilerinde hiç anestezi gerekmediğinden tek başınıza tedaviye gelebilirsiniz. Ancak büyük varislerde, lokal anestezi yanında hastayı rahatlatıcı (sedatif) ilaçlar verdiğimizden ve bazen sinir blokajı uyguladığımızdan, bu hastalarımızın yanlarında bir yakınlarının bulunmasını tercih ediyoruz.