top of page

Prof Dr Saim Yılmaz

"Variste standart tedavi artık cerrahi dışı yöntemlerdir"

Derin ven trombozunda, eğer derin damarlardaki pıhtı duruyorsa, genellikle yüzeyel damarlara dokunulmaz. Her ne kadar yüzeyel damarlar klasik varis gibi kıvrıntılı ve geniş görünse de, aslında bu damarlar vücudumuzun derin venlerdeki tıkanıklığı aşmak için genişlettiği yararlı "bypass" damarlarıdır. Bu nedenle, istisnai durumlar dışında, DVT si olan hastalarda yüzeyel venlere dokunulmaz.

DVT için en ideal tedavi, pıhtılaşma oluştuktan sonraki ilk 2 hafta içinde tıkalı toplardamara ultrason rehberliğinde girilerek pıhtı eritici ilaç vermektir. Trombolitik tedavi adı verilen bu yöntemle, hastaların yaklaşık üçte ikisinde pıhtı tamamen temizlenir ve hasta ileride ciddi bir problem yaşamaz. Ancak, hastaların büyük kısmı bu süreyi geçirip pıhtı kronikleştikten sonra başvurur. Kronik dönemde trombolitik tedavi başarılı değildir, ancak bazı durumlarda tıkalı damar balon ve stentle açılabilir.

Ancak, stentle açma işlemi her hastaya yapılamaz. Eğer DVT kasığın alt kısmındaki damarları tutmuşsa stentleme yararsızdır, çünkü damar açılsa bile kısa sürede tıkanır. Ancak hastada, kasığın alt kısmındaki toplardamarlar açık, kasığın üst kısmındaki "iliak" toplardamarlarda tıkanıklık var ise bu tıkanıklık stentle açılabilir ve uzun süre açık kalabilir, hatta hiç tıkanmayabilir. Bu tür hastalarda stentleme hasta şikayetlerini azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

DVT geçiren hastalarda, renkli Doppler ile değerlendirme genellikle zordur ve tek başına yeterli değildir. Bu tür hastalarda, ayak sırtından ya da kasıktan venografi yapılmalı ve tecrübeli bir radyolog tarafından değerlendirilmelidir.

DERİN VEN TROMBOZU (DVT) GEÇİRDİM, VARİSLERİM İÇİN TEDAVİ ŞANSI YOK MU?

VARİSTE SIK SORULAN SORULAR

bottom of page